Puls 25.08.10
Tips noen om denne saken


Les også

Nekromantisk aften med Okkultokrati, Haust & Årabrot (17.09.10)

Okkultokrati: No Light For Mass (25.06.10)

Haust: Powers Of Horror (18.06.10)

Blood Command: Ghostclocks (08.06.10)KalenderFysisk Format: Idealismen råder i bransjegrasrota

Puls tok en prat med ildsjelen og daglig leder Kristian Kallevik om platebutikken Tiger og Fysisk Format, et av Norges få uavhengige plateselskaper.

Platebutikken Tiger har siden 1996 hatt sitt lokale i Hammersborggata 18 i Oslo sentrum. Startet opp av Tor André Knudsen, som etter flere år med platesalg via postordre, følte en storsatsning var på sin plass, og slik ble Tiger født.

En ekte, uavhengig platesjappe av den genuine sorten. Drevet av og for mennesker med et hjerte for musikk, gjerne av den harde skranglete sorten. Etter Tor Andrés altfor tidlige bortgang som følge av et hjerteinfarkt 29 mars 2004, stod Kristian Kallevik igjen og overtok jobben som daglig leder av butikken.


FOTO: THOMAS RODAHL DEDEKAM.

- Jeg startet å jobbe her sommeren 2003, etter å ha bodd i Oslo i 6 måneder, forteller Kristian. - Etter å ha vært innom butikken 2-3 ganger, ble jeg stående å prate lenge med Tor André, hvor han etterhvert ymtet frempå at han trengte avlastning. Dette var ulønnet, men dog veldig i tråd med dugnadsånden som han hadde drevet Tiger under lenge.

- Hva var det som inspirerte deg til å opprettholde driften etter Tor Andrés bortgang?

-Det var aldri noe tvil om at vi skulle fortsette, og selv om økonomien ikke har vært allverdens, så har vi hele tiden hatt en lojal kundebase. Man følte også et ansvar ovenfor "fenomenet" Tiger, som våre kunder på en måte forventet alltid skulle være der, forteller Kristian.


FOTO: THOMAS RODAHL DEDEKAM.

- Men hvordan er det å drive platebutikk med all den harde konkurransen, fra for eksempel butikker som Platekompaniet?

- Vel, i starten var det veldig tøft med tanke på konkurranse, spesielt på grunn av prispolitikken som store platekjeder har. Det er jo effektivt med prisdumping om man ønsker å rydde konkurrenter av veien. Heldigvis så holder Platekompaniet et visst nivå, og er tydelig opptatt av musikk. De representerer en kvalitet, og har faktisk hjulpet oss med å få ut musikk fra Fysisk Format. Noe som igjen vil føre til at folk kanskje oppdager Tiger og andre band som vi gir ut, fortsetter han.

- Tiger ble jo fra starten drevet litt på frivillig basis, hvordan er det nå?

- Vi er nå to stykker som jobber her på heltid, og tre som jobber deltid. Innimellom har vi også yngre folk innom i praksisstillinger, sier Kristian.


FOTO: THOMAS RODAHL DEDEKAM.

Som om det å drive en platebutikk ikke er jobb nok, har Kristian også startet opp plateselskapet Fysisk Format. Han forteller videre: - I alle år har band uten label kommet innom butikken med demoer som vi har solgt over disk. Og siden kommisjonssalg alltid har vært litt av hjertet til butikken, falt det seg egentlig helt naturlig å starte opp et plateselskap. En god del av bandene har jo vært veldig gode, og med Fysisk Format kunne vi løfte de enda et par hakk opp, både med distribusjon og promotering. Vi følte også at band som Haust, Le Corbeau og Death Is Not Glamourous fortjente å bli mer synlige, og da var det en fin måte og gjøre det selv.

- Men hva med navnet, Fysisk Format? Er det en slags protest mot det digitale?

- Nei, for jeg mener at alt er fysisk. Det er mennesker som står bak alt, uansett om det er en mp3-fil eller en USB-stick. Men navnevalget kommer allikevel fra at vi føler at en fysisk utgivelse blir en bauta, en fin måte å hedre musikken på. Det er jo blitt veldig utflytende med formater, og det er viktigere enn noensinne å poengtere det fysiske. Dette har jo også en effekt på prisen, og grunnen til at prisene på Tiger kanskje ikke er de laveste, er jo den at det ligger mye jobb bak hver enkelt utgivelse. Det blir et slags spleiselag, hvor alle involverte får litt av salget.

- Med sterke utgivelser fra band som Haust, Okkultokrati og Knuste Ruter, hva er det Fysisk Format leter etter når band skal signeres?

- Det aller viktigste er at vi gir ut musikk av god kvalitet. Vi føler oss heldige som har gode artister, som ønsker å bruke Fysisk Format som sin label, sier Kristian. Han fortsetter; - Vi smir absolutt imens jernet er varmt, og lever litt i nuet. Det å ikke tenke for langt frem i tid er nok også viktig, da ting fort kan ta slutt. En annen ting er det at artistene til Fysisk Format har enten vært kunder hos Tiger, eller de har en ide om hva Tiger representerer og deler vel med det litt av det samme verdisynet også.

- Til slutt, hvordan ser fremtiden ut for Fysisk Format? Er det noen spennende utgivelser på gang?

- Rent konkret så kommer Årabrot og Pow Pow ut med plater i september. Le Corbeau kommer også med ny plate. Vi slipper også Blood Command og Kollwitz i utlandet, og dette blir første gang vi satser på utlandet, foruten postordre da. Vi har også to spennende debutanter som vi slipper, Aristillus og Hope I Die Virgin. Førstnevntes bandmedlemmer går fortsatt på videregående, så det er også inspirerende. Er absolutt en 30-års krise i musikkbransjen nå, flirer han.


Thomas Rodahl Dedekam

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.