Puls 01.10.07


Foto: Bjørn Avlesen


Ikke Bare Bare Egil Band Band
Rockefeller, Oslo
29 September 2007

Tips noen om denne saken


Les også

Hurra Torpedo: World domination awaits! (10.09.09)

Puls på trikketur med Bare Egil (01.10.08)

"Slem kjøpmann" i fri dressur (18.01.08)KalenderBare Egil Band - Ikke bare bare det...

(Oslo/PULS) Det allerede legendariske Bare Egil Band avsluttet sin lille festival turnè på Rockefeller med et fyrverkeri av en konsert lørdag kveld. Med et noe skuffende oppmøte så leverte han varene likevel, og ikke minst backing-bandet Ikke Bare Bare Egil Band Band. Til alle dere som ikke var der, fortvil ikke, denne konserten kommer nemlig på DVD.


Foto: Bjørn Avlesen

Først, la oss gå litt tilbake i tid: For de av dere som ikke husker på Egil Hegerbergs solo-strabaser for 10-12 år tilbake, husker sikkert på hvitevare-rockbandet Hurra Torpedo og ikke minst, det politisk engasjerte hardrock-bandet Black Debbath, som begge har solt seg i media det siste tiåret. Egil er å finne i begge disse bandene + en håndfull til, på selveide Duplex Records.


Foto: Bjørn Avlesen

Nå i sommer så kom det etterlengtede andrealbumet ”Sanger fra Bare Egil By”, med undertittelen ”Det noe svakere andrealbumet”, noe som dessverre var helt korrekt. Den livlige originaliteten som hans 1996 utgivelse ”Absolutt ikke Bare Egil Band” hadde er nesten sporløst forsvunnet. De nye låtene mangler rett og slett de snertne melodilinjene, alt har blitt så mye mer røffere, og ikke minst, tekstene har (om mulig) blitt enda mer surrealistiske. Det høres bare ikke ut som Bare Egil Band lengre. Han er ikke alene med kassegitaren noe mere, så en ting kan trygt sies, han kommer ikke til å bli anklagd for å plagiere seg selv... Når det er sagt, så klarer han likevel å gjøre de nye låtene spennende live.


Foto: Bjørn Avlesen

Backingbandet består av medlemmer fra El Cuero, og de varmet også opp før Egil entret scenen i fullt sykkelantrekk, med hjelm og hansker. Han startet kvelden med en av de sterkere låtene på hans nye plate, ”Gulost i Doss”. Publikum var med fra første sekund, og energien kokte. Med en 4-manns blåserekke ledet av Peder Øiseth på trompet skulle dette ingen ende ta, og når den instrumentale låten ”Dur & Moll” startet fikk folk seg en god latter, spesielt når Egil forsvant, men kom fort tilbake på scenen i en Kim Jong Ill lignende kostyme, og han skulle prøve å forklare tanken bak å komponere en sang med både dur og moll i seg. Priceless…

Heldigvis så var Egil i det nostalgiske hjørnet denne kvelden, fordi når han startet med kultklassikeren ”Arne” alene på kassegitar, fikk han med seg hele Rockefeller på falsett-allsang. Det var ingen tvil om at folk ville høre de gamle slagerne, og hyl som ”Spill Skooo!!!” kom ca hvert fjerde sekund. Men Egil hadde noe enda mere spennende på lager. Han fortalte at han hadde blitt husdikter for et P2-program, og hadde fått i oppgave å skrive en sang om ”Dommedag”, og her viste Egil sin absolutte styrke, fordi han hadde alle i sin hule hånd da han skrek ut sin frustrasjon over dette temaet. Undertegnede var omringet av latter, og dette kan trygt sies å være en av høydepunktene på kvelden, i alle fall noe av det morsomste. Gled dere til DVD'en.


Foto: Bjørn Avlesen

Etter en gode dose med rock, så vant han tilbake publikum med den nye ”Sløy, dopforherligende reggaelåt”, som roet ned tempoet, og faktisk viste fram en helt ny side av Egil, han kan synge ganske fint. Den nye singelen ”Politimester Egil” (som alle bare kaller for ”Hasj.”) fikk opp stemningen igjen, men den var dessverre alt for kort. Her burde virkelig bandet ha tatt sin tid, fordi publikum hadde nettopp kommet i gang igjen. Dette problemet dukket faktisk opp flere ganger i løpet av kvelden, da Egil gikk inn i nok en lang historiefortelling, og selv om mange av historiene var morsomme, så ble det litt for mye informasjon om ”Bare Egil By” der en stund.


Foto: Bjørn Avlesen

Den kunstneriske delen av konserten (hvis man får lov til å kalle det det) var selvsagt ”Psykopat-Egil-Suiten” som virket som en neverending hyllest til psykedelisk hippie-rock fra tidlig 70-tallet. I bar overkropp så vandret han rundt på scenen, og pratet med forskjellige sider av sin personlighet. (?) ”Jeg vil gjerne takke meg selv, for å være her” sa han før han begynte med sine største klassikere. Utrolig vittige versjoner av både ”Speidern” og ”Asfalt”, men ikke minst, en hardcore versjon av Rhiannas pop-låt ”Umbrella”, hvor han tok fram et toalett og spydde i mens han sang refrenget: ”Ella – Ella – Ella – Hey Hey Hey” osv. Budskapet kom fram, og det var veldig underholdende å se på.


Foto: Bjørn Avlesen

13 medlemmer fra Oslo Faggott (!) Kor dukket plutselig opp når alle trodde at kvelden var over, og ble med på bl.a. den store klassikeren ”Sko”, til alles store glede. Blåserekka var tilbake og det ble en eksplosiv hardrock avslutning på en turnè som ikke kan sees på noen annen måte enn en suksess.


Foto: Bjørn Avlesen

Konserten ble som tildigere nevnt filmet og den vil bli gitt ut på DVD sammen med div. NRK-dokumentarer han har gjort den siste tiden. Han spøkte for en liten stund tilbake om at NRK skulle lage en egen Bare Egil TV, og vet dere hva? Det hadde kanskje ikke vært noen dum idè.


Petter Aagaard

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.