Puls 15.05.02


( )


Wilco
Yankee Hotel Foxtrot
Nonesuch
Distr.: Warner

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Wilco - Yankee Hotel Foxtrot (Kelkoo)

Søk etter Wilco: Yankee Hotel Foxtrot på Amazon.com


Les også

Øya 2009: Publikumsvennlige apekatter (14.08.09)

Wilco: (The Album) (10.07.09)

Wilco med danseplate!? (18.05.05)

Ny bok og cd fra Wilco (12.09.04)

Wilco-dokumentar på DVD (22.11.02)

Fin kveld med Wilco (16.05.02)

Wilco-gitarist gir seg (21.08.01)

Ny Guthrie-hyllest fra Bragg & Wilco (22.03.00)

Det helhetlige Wilco (11.07.99)

Ekstatisk bra, Faithless! (07.06.99)

Et band ved navn Wilco (04.06.99)

Wilco: Summer Teeth (14.04.99)

Norwegian Wood: Wilco og britpop (27.03.99)

Oslo, live, 11. februar 1999 (11.02.99)

Lauryn Hill Grammy-favoritt (06.01.99)KalenderWilco: Yankee Hotel Foxtrot

Etter en fryktelig turbulent tid, er endelig Wilcos sjette langspiller tilgjengelig, også på plate. Etter å ha brutt med plateselskapet på grunn av at Warner syntes albumet var `for lite kommersielt` - ga Jeff Tweedy klar beskjed om at han ikke var direkte enig i det utsagnet.

Flere selskaper var selvfølgelig interessert i å overta Wilco, og det lille Warner-eide (!) selskapet Nonesuch fikk tilslaget. Det hører med til historien at mannen som sparka Wilco senere fikk samme behandling....

Nok om det - "Yankee Hotel Foxtrot" har blitt en fin skive, men ikke riktig så genial som de foregående sakene Wilco har gjort. Bandet velger å bevege seg ut på et mer eksperimentiellt plan enn tidligere - ikke at det i seg selv er negativt, snarere tvert imot, men et par av låtene holder ikke det velkjente førsteklassesnivået som Jeff Tweedy normalt innehar som låtskriver.

Dette er langt ifra like tilgjengelig som forgjengeren "Summerteeth", som var spekkfull av radiovennlige låter (det albumet ble såvidt jeg kan huske faktisk TV-annonsert). Nå møter vi en litt mer innadvendt (om mulig) Jeff Tweedy; kanskje prega av alt han har vært igjennom de siste årene?

Åpningslåta "I Am Trying To Break Your Heart" gir et hint om hva som er i vente på "YHF". Tydelig at bandet går enda et skritt bort fra den relativt udefinerbare sjangeren alt.country, og beveger seg i retning støyrock àla for eksempel Sonic Youth, uten at det er en spesielt god sammenligning. For støyete blir det aldri; i beste fall er det vakker støy vi får servert.

Men her finnes også smakelige godbiter som er blandt det aller beste Tweedy har kommet opp med, som de rolige låtene "Jesus Etc." og "Reservations", til de mer poppa øyeblikkene under "Heavy Metal Drummer" og "I`m The Man Who Loves You". Men her er et veldig differensiert lydbilde, noe som gjør at lytteren aldri kjeder seg i selskap med denne skiva.

Allikevel vil jeg nok heller prioritere "Beeing There" framfor "YHF"neste gang jeg får lyst til å høre Wilco.


Espen Hovelsen

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.