Puls 12.03.01


SHAWN FANNING: Napsters grunnlegger ( )
Tips noen om denne saken


Les også

Jacko-singel forlengst på MP3... (27.09.01)

Jacko lurer MP3-fansen (25.09.01)

Platesalget ned 10 % (23.08.01)

Brenn Radiohead - helt legalt... (06.06.01)

Alanis Morissette går for nettet (27.04.01)

Prince på Napster (04.04.01)

De mulitnasjonale selskapene vil selge nettmusikk (03.04.01)

Pornobransjen: Plateselskapene må utnytte nettet! (24.02.01)

Napster tilbyr 9 milliarder (21.02.01)

Rage for fritt nett! (18.12.00)

Forlik Mp3.com - Universal (16.11.00)

Public Ememy kommenterer Napster-dommen (13.08.00)

Lars Ulrich inspirert av Napster (11.08.00)

Prince støtter Napster (10.08.00)

Radiohead kritiske til Napster-dom (31.07.00)

Napster stenges! (27.07.00)

Napster-dommen: Historisk og korrekt (27.07.00)

Fra Universal til Napster (14.07.00)

Lars Ulrich i Sentatet (12.07.00)

Madonna-låt lekket på nettet (02.06.00)

Limp Bizkit sponses av Napster (27.04.00)KalenderNapster-saken intet vendepunkt, men bare etterdønningen av startskuddet

Førstkommende onsdag stenger Napster tilgangen på 135.000 låter fra de store selskapene. Sæmund Fiskvik, direktør i IFPI, de multinasjonale plateselskapenes organisasjon i Norge, uttaler til Aftenposten søndag at bransjen har vunnet et viktig slag i kampen mot piratkopiering av opphavsbeskytta musikk. Ser vi på underskogen av nye fildelings-siter på nettet, framstår Fiskvik som en like naiv kapitalbeskytter i dag, som han var en naiv kommunist for tretti år sida!

Antallet Napster-brukere går etter all sannsynlighet drastisk ned etter onsdag. Helt borte blir nok ikke tjenesten, mest fordi det fremdeles vil være en skare av brukere som ikke er like opptatt av major-utgivelser og listemusikk, dvs. musikk som ikke er utgitt av de store selskapene tilslutta IFPI/RIAA (USA). Disse musikkfilene vil fremdeles være tilgjengelige. Nærmere 70 millioner brukere kaster ikke Napster-koffertene sine sånn over natta heller.

Men mange velger å legge musikkfilene tilgjengelig via andre siter. Et femtitalls tjenster har dukka opp i kjølvannet av Napster-suksessen. Problemet er bare å finne tjenester som har de låtene du er ute etter, iallefall hvis du er ute etter sjeldent og sært materiale.

Gnutella er kanskje det mest kjente nettverket. Det er ingen vanlig nettside, men et nettverk av bruker som alle besitter Gnutella-klonet programvare som igjen binder dem sammen. Ble første gang lansert av AOL i mars i fjor, men ble raskt trukket tilbake. Da var det allerede for seint fordi nerder raskt hadde kopiert og forbedra programmet. Kloninger som BearShare, Newtella, LimeWire, Furi og flere.

BearShare har siden starten i desember et tilsig på 1.000-1.500 nye brukere hver dag. De regner med at drøye 10.000 bruker tjensten daglig og bytter nærmere 100.000 lydfiler.

Ikke like brukervennlig som Napster, først og fremst fordi søke-ruten fanger opp både artist- og låt-tittel. Disse bør i tillegg være korrekte for at den skal funke. Fordelen for brukerne er imidlertid at nettverket ikke går innom en felles server som hos Napster, og selskapene kan derfor ikke stoppe tjensten. Da må de i såfall saksøke hver enkelt bruker. Hvis antallet brukere blir like høyt som Napsters, sier det seg sjøl at de har en umulig oppgave.

Aimster benytter seg av AOL Instant Messenger med muligheten til å søke etter musikk blant AIMs brukere, såvel som Gnutellas og Napsters. Ble relansert 2. mars i år, samme dag som Napster annonserte at de starta filtersensuren sin. Tilsig av 25.000-50.000 nye brukere hver dag siden.

WinMX er en kloning av OpenNap og Napster. Som også er avhengig av et høyt antall brukere for å sikre et tilfredsstillende søker-resultatet. Åpen for alle typer filer også, video og bilder. Mange fornøyde brukere, men her er problemet det samme som hos Napster; én domsavsigelse kan stenge hele siten.

Napster holder ennå koken og vil gjøre det en stund til. Muligens ikke via Napsters egne servere, men via flere hundrevis av andre. Napigator kan hjelpe å finne disse serverne som bransjen ikke er i stand til å stenge, for eksempel MusicCity. Det spørs om ikke Sæmund Fiskvik gleda seg litt for tidlig. Da revolusjonen endelig kom, hadde han hoppa over til makt-eliten...


Trygve Mathiesen

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.