Puls 04.04.99


( )


Morten Harket

Tips noen om denne saken


Les også

A-ha: Vital hitparade (09.11.09)

Morten, Pål og Magne - et popeventyr (03.11.09)

A-ha: Snipp, snapp, snute.... (15.10.09)

A-ha: Foot Of The Mountain (10.07.09)

a-ha på Rockefeller?! (nesten) (26.03.08)

Phoenix Mourning: When Excuses Become Antiques (01.07.06)

Setherial: Death Triumphant (27.06.06)

a-ha: Analogue (25.11.05)

A-ha: The Singles 1984-2004 (01.12.04)

Magne Furuholmen: Past Perfect Future Tense (09.10.04)

a-ha: How Can I Sleep With Your Voice In My Head (26.03.03)

A-ha inviterte til pop-fråtseri (25.03.01)

Ekstrakonsert med a-ha (08.12.00)

a-ha til Vallhall (30.11.00)

a-ha er tilbake! (27.11.00)

Quart setter premisser for a-ha (29.08.00)

a-ha: Minor Earth Major Sky (14.04.00)

MTVs video nr. 1 million (25.02.00)

a-ha-singel: 21. februar (19.01.00)

Savoy har passert 40.000 (10.12.99)

Waaktaar vil ut i verden - med Savoy... (07.09.99)

Savoy: Mountains Of Time (17.08.99)

Fra "Memorial Beach" til Savoy (20.07.99)

Kampen mot a-ha-produsentene (09.07.99)

Fra “Fakkeltog” til “Take On Me” (06.07.99)

Flammende Kristus over beksvarte djevler - del II (10.03.99)

Ny Harket-singel (24.02.99)

Flammende Kristus over beksvarte djevler, del I (23.02.99)KalenderFlammende Kristus over beksvarte djevler - del III

- Ansiktet skal aldri brukes, om det kan unngås. Saka, må være drivkraften, sier Morten Harket. Her er del III i dette eksklusive intervjuet a-ha-vokalisten gjør med PULS.


De fleste som kommer i Morten Harkets vei vil mene han er en normalt hyggelig fyr. Kjendistilværelsen gjør ham imidlertid neppe til noen “mann av folket”. “Folket” liker ikke alltid en fyr som stikker hodet ut for å “synse“. Harket har ofte kommet med bombastiske utsagn, servert oppsiktsvekkende konklusjoner – gjerne på tvers av folkemeningen.

Dette har Morten bl.a. opplevd ved å lufte mange essensiselle, utenommusikalske spørsmål. Støtten til Bellona har for eksempel vært en befriende kontrast til oppfatningen om at popstjerner ikke skal mene noe som helst. Likevel er selvfølgelig Morten Harket oppvakt nok til å se farer ved eksponeringen av et kjent ansikt. Beskyldninger om “dobbeltmoral” ligger aldri langt unna.

- Det er veldig vanskelig. Jeg har store motforestillinger mot å klatre opp på en haug for å si at “denne haugen er min, den har jeg bygd!“ Jeg gjør det hvis jeg får anledning til å jobbe fra innsiden , slik at det blir genuint. Ansiktet skal aldri brukes, om det kan unngås. Saka, må være drivkraften.

- Jeg har gjort alt for å unngå å bli utnytta som en sånn derre syklende apostel. Det er det verste som kan skje. Det var krefter i sving på det i en periode... rundt innsatsen min for miljøproblemene. Da var jeg frampå og viste min nye Mercedes 500. Det var et spark tilbake fra meg, for nettopp ikke å lande der. Da er jeg nærmest ubrukeligjort, ikke sant? Jeg er ikke en syklende tulling. I hele min virksomhet flyr jeg fram og tilbake i jumbojeter. Om jeg ikke har egen bil, så blir jeg henta i en og frakta fram og tilbake. Det blir helt gærnt å fake; å bare sette på en hjelm og få Dagbladet til å ta bilder av deg...

- Jo mer jeg kan forskyve folks bilde av meg, jo bedre er det. Jeg vil ikke at de skal etablere meg som det ene eller det andre. Jeg vil at de skal være usikre, og dermed mer skjøre og åpne for nye ting.

Mortens musikalske filosofi

Mange var skeptiske i forkant av Morten Harkets solo-karriere. Ville han klare seg uten låtene til Waaktaar Savoy? Men seså: Morten Harket, som “bare skrev autografer“ i løpet av ti år med a-ha, kom opp med “Wild Seed“ – en hel lp med potensielle singelhit! Var disse låtene signert en “debutant”? Man kommer ikke stort nærmere den perfekte pop-låt enn “A Kind Of Christmas Card”, og den hadde finfint følge... Albumet selger fortsatt jevnt og trutt, og er nå å finne i 155.000 norske hjem. Gudene skal vite hva som hadde skjedd om albumet hadde fått en verdig lansering i utlandet.

“Wild Seed“-produksjonen var lærerik, og ifølge opphavsmannen “utfordrende å få ut av systemet”. Oppfølgeren, “Vogts Villa”, nådde ikke de samme kommersielle høyder, men ga innblikk i en sterkt iørefallende,m melodisk og ikkeminst tidløs låtskrivertradisjon. Denne mannen bør ikke føle behov for å bli mer “up to date”!

- Jeg orker stort sett ikke å høre på ny musikk, er forsiktig med å bruke opp plassen i huet. Jeg vil ha ting som tar tak i meg, ingenting annet. Jeg egentlig ikke fulgt med på noe nytt siden a-ha slo gjennom.

- Det betyr ikke at det ikke skjer bra ting der ute. Selvfølgelig er det det, og det er helt sikkert mye jeg går glipp av nå, men den samme tiden bruker jeg til andre ting som også når meg, tar tak i meg. Da er det helt “academic” om det ene er bedre enn det andre som påvirkning. Det får være som det er.

- Det er like interessant som hvorvidt Dagblad kommer ifarver eller svart/hvitt den ene eller andre dagen, eller hvilken farve du har på bilen. Alt handler om dette ene: Vekker det sansene dine?

- Det kan være jazz, tango, rock eller hva som helst. Jeg skal ikke kommunisere til et spesialorientert publikum og nå jungle-listene. Jeg ønsker å kommunisere med andre mennesker, ferdig med det. Derfor har jeg fått en fornyet nysjerrighet på det kommersielle, gjerne pop - fordi det er en kompromissløs, knallhard disiplin. Pop handler om å få til noe innenfor et smalt format – samtidig som du kan nå fram til folk du vanligvis ikke kommuniserer med. Spennende, ok?


Stig Myhre

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind