Puls 05.02.99


Åge Aleksandersen
Flyg Avsted
Norske Gram
Distr.: Norske Gram

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Åge Aleksandersen - Flyg Avsted (Kelkoo)

Søk etter Åge Aleksandersen: Flyg Avsted på Amazon.com


Les også

Åge Aleksandersen: Nok en seier på hjemmebane! (14.08.16)

Åge Aleksandersen & Sambandet: Furet værbitt (03.04.11)

Åge Aleksandersen og Sambandet: ...eller motsatt (13.09.10)

Fra Svartlamon til Eldorado (06.06.09)

Åge Aleksandersen og Sambandet: Katalysator (20.06.08)

Åge Aleksandersen og Sambandet: Janne Ahonens Smil (Sgl) (04.05.08)

Åge Aleksandersen: Snöharpan (03.11.06)

Åge Aleksandersen: Gamle Ørn (22.04.00)

Unplugged, indeed! (25.02.00)

Gratulerer med dagen, Åge! (23.03.99)

Åge på nett (29.01.99)KalenderÅge Aleksandersen: Flyg Avsted

Her er masse å glede seg over, men bare ett virkelig klassisk pop-øyeblikk: Refrenget til ”Solas Gang På Himmelen”. Klassisk – ikke fordi det likner Beatles eller no’ sånt. Klassisk – fordi det ikke ligner på noen andre enn herr Aleksandersen sjøl. Et storslått refreng er det, et sånt som får oss til å huske tilbake til tida da han drømte seg til Rio De Janeiro…


”Gjennom Sol Og Regn” heter den andre sangen som påkaller samme feelinga. Åge Aleksandersen har begynt å skrive virkelige gode pop-refreng igjen, og – minst like viktig – han har funnet tilbake til en basic, folkelig rock-form.

Basic rock

Så mener jeg kanskje at feler og sigøyner-arrangement ikke er folkelig? Langt i fra. Settinga har bare ikke vært helt slik folket elsker Åge. Etter min oppfatning har han aldri vært bedre enn i tida rundt ”Dains Me Mæ”; fra tidlig 80-tall og et par-tre år framover. ”Flyg Avsted” er ei plate som peker i den retninga – ja, er det ikke sånn at alt vi mangler er pianoet til Lasse Hafreager eller Chuck Leavell?

Åge Aleksandersen er midt i livet, og tekstene preges naturligvis av det. Han har beholdt de politiske skråblikkene (presteskap og regjering får sitt), men mer og mer framstår han som en fantastisk flink hverdagspoet. Det er et eller annet med at kjerringa best veit hvor brillene har tatt veien, og definitivt noe med å like andre menneskers dårlige sider. Da må du ha kjent dem en stund, liksom.

En tøffelhelt…?

Albumet byr på korrekte doser ballader og spretten folkrock, og det er virkelig lenge siden han har presentert en så tvers gjennom rocka låt som ”Få Ut Fingern”. Har du hørt Lundells ”Slugger”? Denne sangen tilhører samme kjernefamilie, og ute på veien vil jeg tippe Fenderen vil stå der Spinal Tap ville ha den – på elleve…

Så spør jeg meg sjøl hvorfor han har tatt med den ganske harry sangen ”Tøffelhelten (Jada Jada)”. Gutta som ser fotball vs. kona som vil se Glamour er… billig. Kanskje er han lei av å være øm & snill & omtenksom & god – i full offentlighet – sånn hele tida? Forståelig nok, men tøffelhelt-tilbøyelighetene har i hvert fall ikke jeg noe utbytte av å få ta del i.

Jula for alle

”Flyg Avsted” er et album skrevet av en ganske vanlig mann, ment for et ganske vanlig publium. Slikt kan åpenbart være vanskelig å forstå - i all sin enkelhet. Men slikt må nesten ligge i bunnen, om man skal makte å komme opp med medmenneskelige perler som ”Lille Julaften”. Denne sangen burde innlede alle møtene på Arbeiderpartiets kommende landsmøte – men det er nok for seint. Det er lenge siden Rune Gerhardsen & Co. skjønte at solidaritet har noe med behandlinga av de aller svakeste å gjøre. Når man blir fryktelig opptatt av at folk ikke skal kaste sneiper på gata, mister man på en måte perspektivet om et verdig liv for alkiser og knarkere. Det blir to verden, om du forstår.

Heldigvis har vi en trubadur som har gangsynet i behold.


ARILD RØNSEN

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.