Puls 15.05.18


Lars Kolberg
Sort Blod
Kolbergs Rec.

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Lars Kolberg - Sort Blod (Kelkoo)

Søk etter Lars Kolberg: Sort Blod på Amazon.com


Les også

KalenderLars Kolberg: Sort Blod

Musikeren, låtskriveren og statsviteren Lars Kolberg har et bein plassert i Snertingdal hvor han kommer fra og et i Oslo hvor han bor. Og begge beina musikalsk trygt plassert i Nashville.

Kolberg spiller "kontri"musikk, som han har laga sjøl. Nei, ikke "køntri" eller andre fancyvridde amerikaslangaktige måter å uttale stilarten på. Rett og slett kontri. På norsk, som få om noen har gjort på samme måte tidligere. Her er ingen tilgjorte brede amerikanske tungekrølluttalelser og fraser, men reinspikka riksmålsnorsk til munter og fengende country&western, for å bruke den utenlandske sjangerbenevnelsen.

Tekstene, som får fram både smil og undring, er et kapittel for seg og må lyttes til igjen og igjen og gjerne også leses omatt og omatt på tekstarket som følger med utgivelsen. Vi tolker mange av tekstene som personlige opplevelser av livets mangefasetterte mørke og trøblete sider.

Noen tolkning utover dette begir vi oss ikke ut på, men slår fast at Kolberg behersker ordkunsten like godt som det kompositoriske og det en nødvendigvis må kunne for å være musiker, nemlig å spille sine instrumenter. Og Kolbergs instrumenter er den klare, karakteristiske og velartikulerte stemmen og den akustiske gitaren. Han mester begge deler i et åpent, transparent, ekte og fengende countrylekent lydbilde.

På mange måter står tekst og musikk i motstrid til hverandre, det mørke, dystre og smått fatalistiske mot det rolige dansbare, glade og melodiske countryuttrykket, som vi er sikre på svært mange vil like. Tekstene derimot, vil nok mange under seg over. Og det har vi en klar mistanke om er noe Lars Kolberg ønsker å oppnå med sin nye plate.

Vi liker godt det vi hører på Kolbergs "Sort Blod" og syns også at plateomslagskonseptet er likandes og av det gode gamle slaget. "Sort Blod" på sort vinyl slik vi fikk tilsendt fra den trivelige artisten, det liker vi helt klart. I sommer, nærmere bestemt midten av juni i år vil Lars Kolberg igjen legge ut på sin togturné fra Oslo S til Jaren på Hadeland. Her vil han holde en kort stasjonskonsert på hvert stoppested, slik han gjorde i 2016 og 2017.


AJ Blisten

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.