Puls 25.02.17


Fremmed Rase
24.02.17
Byscenen, Trondheim

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderFremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Fremmed Rase er en av de mest underholdende, humoristiske og uhøytidelige rapgrupper i Norge, og de er fra intet mindre enn bartebyen Trondheim. I år har de 20-årsjubileum, og dette ble selvsagt feiret med en ellevill konsert på Byscenen, som var så godt som utsolgt. Man kan trygt si at «det ble dugg på rutan!»

Undertegnede husker tilbake til 1997, da disse gutta gikk under navnet Alien Breed og rappet på engelsk, og jeg, som dessverre bodde på den mer hardrocka delen av Trondheim, kunne ikke en gang si på skolen at jeg digget HipHop. (Da hadde jeg nok fått juling!) Frode Myhren (aka Ordfører’n), Jan Tore Lund (aka MC Apekatt) og Christian Teigen (aka Kapabel) derimot hadde mye større baller og våget å gjøre sin egen greie, selv om det rett og slett var tabu å være en rapper i Trondheim på 90-tallet… men de hadde såvidt begynt med å sjokkere, fordi etter noen få år så startet de å rappe på trøndersk… (!)

Tekstene var definitivt annerledes enn hva rapperne i Oslo snakket om, men alt av feel, flow og kreativitet var så absolutt tilstede, så med albumet «Pisspreik» fra 2003 kom de endelig inn i HipHop-varmen. Med låter som «Trur du det?», «Fem flate øre» og ikke minst «Råne» så tok de alle vorspiel i Nord- og Sør-Trøndelag med storm, og de skrev seg enkelt og greit inn i norsk musikkhistorie.

Med årets utgivelse «No snakke vi!» har de gått tilbake til røttene med «old old-school rap», og de startet kveldens konsert med åpningssporet «Mikrofonsjekk», med rapper/musikkjournalist Martin Bjørnersen på gjestemikrofonen. (Som forøvrig er samplet på låta.) Konserten hadde høy energi og mange høydepunkt, men det er noe ekstra fengende med låtene «En trønder» og ikke minst «Premiestutan», som begge er fra årets ferske EP. Med andre ord, they still got it. Artikuleringen er det heller ikke noe å si på.


Gjesterapper: Martin Bjørnersen

Folk var virkelig i ekstase! I en alder fra 18 til 45 festet de sammen i funky harmoni. De breakdanset midt i konsertsalen, (det var til og med en fyr som hoppet ned fra balkongen), og selvsagt, de sang med på alle låtene. Publikum får derfor to tomler opp, og vet du hva? Det får jaggu meg de tre gutta i Fremmed Rase også, som forøvrig på dagtid jobber i bank, reklamebyrå og er lærer på videregående skole. Smarte og flinke gutter der altså.

Jeg håper Fremmed Rase fortsetter sin 20 års jubileumsfeiring med å reise landet rundt i 2017, fordi vi alle trenger en slik type HipHop-konsert slengt midt i fleisen på oss. Terningkast 6.


Petter Aagaard

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.