Puls 18.08.15


12-15 August 2015
ØYA
Tøyen, Oslo

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderØya 2015: Tidenes Festival!

Øyafestivalen er den hippeste musikalske sommerfesten Norge har å by på, og årets festival er uten tvil den aller beste gjennom tidene. Ikke bare var værgudene på vår side, men publikum var i superhumør, og musikken kommer det til å snakkes om i flere tiår framover.

Det er noe for absolutt alle på Øya, uansett om du er en rocker eller popper. Det er rett og slett genialt at festivalen er lokalisert i hovedstaden, da folk kan komme fra både land og strand, og det er null stress med å fikse hotell eller transport. Det å derimot lage en topp 10-liste er så og si umulig, da smaken fra hver festivalgjest er ulik, men undertegnede har gjort sitt beste med å lage en liste over de konsertopplevelsene som la igjen best inntrykk. Det er også verdt å nevne at undertegnede ikke rørte en dråpe alkohol under hele festivalen, så kanskje musikksmaken blir litt annerledes enn resten av musikkpolitiet sitt.

1. CHIC
Ingen over, ingen vedsiden av. Nostalgien vant i 2015, da nærmere 15 000 mennesker danset til de funky diskorytmene til Nile Rodgers & Co. Det er helt uvirkelig å tenke på at for bare 8 år siden, så spilte de for 14 500 stk færre publikumere på Momarkedet. (!) How times are changing. En stor takk til både arrangører og publikum for å skape en uforglemmelig 70-tallsstemning på Tøyen. Dette var tidenes fest!

2. Beck
En mann det er helt umulig og å sette i bås. Med norske røtter og en fot i nesten hver eneste musikksjanger som finnes, var han i et veldig lekende modus på den tredje kvelden på Øya. Noen musikkanmeldere var sikkert for beruset og sto for langt bak i VIP-teltet til å få med seg dette, fordi Beck spriket i alle retninger på en deilig måte. Mannen har sjel, rett og slett, og de smarte klarte å registrere dette.

3. Honningbarna
Denne vidunderlige gjengen var uten tvil årets største overraskelse, da deres energi skrek ut "Fuck it, Let's Dance!" mens Florence and The Machine var på den større scenen bortenfor. Folk vet ikke hva de gikk glipp av, fordi punkrockerne og deres venner rev nesten i stykker den lille scenen på en deilig måte. Undertegnede klarte ikke å slutte å smile. Supertight spilte de å, mens de klatret og stupte ut i publikum. Jeg er større fan enn noen gang.

4. Sunn O)))
All respekt til de tusenvis av folka som sto pal i nærmere 60 minutter å hørte på drone-black metal. Èn låt, uten noen form for beat kan kanskje ikke sees på som publikumsfrieri, men det var noe dypere enn det som foregikk. Folk var i en herlig transe. Det var til og med en gjeng som satt på gulvet å mediterte under konserten. Undertegnede er hekta, og vil ha mer.

5. Spectral Haze
Disse "stoner-rockerne" hadde festivalens deiligste konsert. Ja, sjangeren heter kanskje Space Rock, men hvem bryr seg, når de leverer varene så mye som de gjør. Sjeldent har rockesjangeren hatt et friskere pust. Hele Sirkus-teltet var fylt opp med lidenskap, og undertegnede klarte ikke å dy seg, og måtte røre på rockefoten til hver eneste låt.

6. Jaga Jazzist
Jaga-gjengen skuffer aldri, og det gjør heller ikke det norske publikumet som sørget for at Sirkus-bygningen var fyllt til randen. Dette er et band under konstant utvikling, og det er ingen grense på hvor langt dette kan gå. Alle band med blåserekke får en pluss i boken min. World domination awaits.

7. Møster
Nok et superband som har klart å knekke koden, til og med alle musikksynsere er unisont enig om at dette var tøft, macho og veldig cred. Undertegnede bryr seg ikke så mye om hva andre synes, men mer om hvordan man føler seg når man står blant tusenvis av folk å ser på. Men akkurat i dette tilfellet, så må jeg si meg enig med musikkpolitiet. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

8. Susanne Sundfør
Denne dama er og blir Best! Ekstra ironisk, da det ikke er slike titler hun jakter på. Hennes nye tilstedeværelse på scenen er meget troverdig. Janteloven er kastet ut av vinduet, og hennes musikk har aldri vært mer spennende. Gi denne dama et par år til, så ser vi henne på en stor scene i New York... Hvis det er det hun vil da såklart.

9. Lianne La Havas
Denne soulprinsessen burde egentlig kommet mye lengre opp på lista, da hun var helt perfekt. Det eneste som trakk ned var den lille wow-følelsen som egentlig aldri kom, men frykt ikke, om bare et par år, så er denne vakre briten på alles lepper, og Øya kan nok en gang skryte av at de var tidlig ut med å booke en legende, akkurat som de gjorde med Janelle Monae for nesten 10 år siden.

10. deLillos
Alle slike lister burde ha deLillos med, fordi de er selve essensen av sommer, sol, Oslo og musikkfestival. Det er egentlig ikke noe mer å si. De gamle er best, spesielt når man ser på hva som kom på både førsteplass og 10. plass på denne uformelle PULS-listen. En stor unskyldning går til Lars Vaular som undertegnede ikke fikk se, da han hadde konsert samtidig som Beck. Jeg skal rette opp den feilen med å anmelde en av hans konserter i en nær framtid.

Konklusjon:
Hele Øyafestivalen får selvsagt terningkast 6, og som tidligere nevnt, om 20 år fram i tid, så kommer folk til å snakke om Øya 2015, det fine været, det herlige publikumet og den fantastiske musikken. Tusen takk for å ha beriket landet vårt. Jeg gleder meg allerede til neste år.


Petter Aagaard

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.