Puls 30.04.10


FOTO: KARL BUGGE.


Melissa Horn
Parkteateret
29.april 2010

Tips noen om denne saken


Les også

Melissa Horn: Kveldskos på Operataket (23.08.10)

Melissa Horn: -Liker egentlig intime scener best (16.02.10)KalenderMelissa Horn: Himmelsk på Parkteatret

(Oslo/PULS): Sjelden har forventningene til en konsert på Parkteateret vært så høye. Opptredenen med Maria Mena på Lydverket dagen i forveien gjorde ingenting for å tone ned disse.

Med ”Vem Lämnade Vem” satte Melissa Horn i gang settet sitt helt alene på scenen. Salen var allerede smekkfull, selv om klokka ikke akkurat hadde blitt så veldig mye. Stilleleken ble lekt på Parkteateret hver gang Horn slo an en streng på gitaren sin. På den første låten kunne man til og med la seg irritere grenseløst av pipingen fra barens kortterminal. Salen holdt pusten og virket veldig glade for å se den triste 23-åringen fra Stockholm.


FOTO: KARL BUGGE.

Hennes neste låt, ”Säg Ingenting Till Mig”, gjorde publikum helt stille. Hadde ikke hun hvisket ut denne låten, kunne man hørt knappenåler falle. Med én gang hun spilte den siste akkorden, lagde salen bra med lyd. Det var en nesten merkelig kontrast til den stillferdige sangeren, selv om alle var enige om at hun fortjente anerkjennelse for arbeidet sitt. Nok en gang begynte hun å fortelle om hennes tilfelle av mild sceneskrekk. Heldigvis kunne hun lene seg litt tilbake på det eminente bandet som entret scenen på dette tidspunktet. Christer Karlsson på piano, Janne Manninen på bass, Magnus Olsson på trommer og Anders Pettersson på gitar og lapsteel gjorde en upåklagelig jobb for kveldens midtpunkt.

Med bandets inntreden økte lydnivået også betraktelig fra scenen. Publikum oppførte seg nok en gang eksemplarisk og forstyrret ikke Melissa Horn i hennes klagesang. Vi tror på henne når hun sier hun er trist. ”Tack så mycket” fikk man ofte høre. Passende nok dukket det plutselig opp en stjernehimmel på den svarte veggen bak bandet før de satte i gang med en av Melissas eldre låter, ”Långa Nätter”. Mange drømte seg nok litt bort akkurat da. I følge Horn selv, ville det mest sannsynlig aldri blitt noen platekontrakt uten denne sangen, som var en av de aller første hun skrev.

Intensiteten økte litt med ”Jag Kan Inte Skilja På”. Publikum viste til og med antydninger til å bevege seg litt da tempoet økte, og folk så rett og slett kjempefornøyde ut med å ha kommet seg gjennom nåløyet og inn på Parkteateret. Den flotte låten ble raskt fulgt opp med om mulig enda flottere ”Tyck Synd Om Mig Nu”, nok en av låtene fra hennes reportoar som handler om trist kjærlighet. Selv mener Horn at hun har noen låter i settet som ikke handler om dette også, og prøvde å bevise dette ved å spille ”Kungsholmens Hamn”, uten at dette klarte å endre stemningen nevneverdig. Som en kuriositet kan man nevne at det tydelig hørtes at noen kjøpte en øl med bare mynter da denne sangen ble spilt.

Hun fortalte at faren hennes, av alle, pleier å si at ”Melissa, bli lite olycklig nu, så du kan skriva nåt”. Det finnes dog en og annen låt hun har skrevet som er positiv også, for eksempel hennes neste låt, ”Jag Vet Vem Jag Är När Jag Är Hos Dig”, et av høydepunktene fra fjorårets utgivelse, Säg Ingenting Till Mig. Noe av grunnen til at hun er jevnt over deprimert er kanskje at hun er i den alderen svensker flest emigrerer til utlandet og lignende. Mange av hennes venner har gjort det, men da er det bra hun finner trøst i sin nye, norske venn Maria Mena. Som på deres felles opptreden på Lydverket, spilte de Horns låt ”Falla Fritt”.

Stjernehimmelen var tilbake bak bandet, og stemningen var på topp. Litt vemodig skjønte nok mange at konserten begynte å gå mot slutten allerede, selv om det ikke var så veldig sent. Kveldens siste låt skulle være den litt intensive ”Hur Ska Det Gå”, som fikk store deler av publikum til å klappe og juble under låta i motsetning til tidligere. Etter flere ”tusen takk” og et høflig bukk, fikk Melissa Horn Parkteaterets anerkjennelse i form av øredøvende jubel. Hun mente at bandet ville spille mer for det fantastiske publikummet etter at de hadde tatt en liten pause. ”New York” gjorde hun først alene, før bandet hjalp til med å runde av kvelden med ”Som Jag Hade Dig Forut”; uten Lars Winnerbäck denne gangen. Han dukker opp sammen med Melissa Horn 21. august på Operataket. Vi gleder oss.


Petter Brønstad

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.