Puls 26.03.09


MPLSoUND


PRINCE
MPLSoUND
NPG RECORDS

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på PRINCE - MPLSoUND (Kelkoo)

Søk etter PRINCE: MPLSoUND på Amazon.com


Les også

Prince med nytt album 7. September, eksklusivt på Tidal. (18.08.15)

Prince: "I only want 2 C U dancing in the Bergen Rain"! (19.10.10)

Prince: 20Ten (09.07.10)

Roskilde 2010: Prince: Sjeldent, men flott syn (06.07.10)

Prince lager fotballsang! (27.01.10)

PRINCE – Er alle gode ting 3? (25.03.09)

NAME - Weird is the new cool (09.01.09)

Prince: "21 Nights" - Nytt livealbum + Ny bok (28.10.08)

Norge i Prince-harmoni! (16.06.08)

Hvordan kunne Christer Falck ta så feil av Prince? (21.04.08)

Prince - I krig med seg selv! (07.11.07)

Oohhh Funky London! (08.08.07)

Prince: Planet Earth (17.07.07)

Prince får pepper for å gi bort musikk (30.06.07)

Prince klar med nytt album (13.06.07)

Prince rocker SuperBowl! (30.01.07)

Prince: Viva Las Vegas! (15.11.06)

Prince: 3121 (02.05.06)

Prince: Musicology (12.05.04)

Prince på Napster (04.04.01)

Prince støtter Napster (10.08.00)

Prince blir Prince igjen (18.05.00)

Prince: Rave Un2 The Joy Fantastic (07.12.99)

...produced by Prince... (19.10.99)

Prince: The Vault... Old Friends 4 Sale (20.08.99)KalenderPRINCE - Back 2 the 80's!

Another day, another Prince record… Ja, sånn er det med denne genierklærte lille/lilla dvergen for tiden. Mens vi i går leste i PULS om hans bisare rockeplate ”Lotusflow3r”, skal vi nå ta en lytt på pop/funk-skiva ”MPLSoUND” som introduserer Prince til en ny verden: ProTools…

Hele tittelen på skiva er ”Minneapolis Sound”, som er en beskrivelse av den musikksjangeren han selv skapte tidlig på 80-tallet. Der vi f.eks. var vant til tighte blåserekker a la James Brown på 70-tallet, forandret han dette om til halvsur (men funky) synthriff, som hadde mer til felles med ”New Wave” enn noe annet. Denne musikkstilen ble altså skapt i Minnesota, hvor 80% av beboerne hørte på Bob Dylan. Skru så tiden 30 år framover, og vi er i 2009 - de siste 300 dagene i dette tiåret som uten tvil har hatt mest retrotrend siden Jesus sist gikk på vannet. Så fra én skaper til en annen, (uten sammenligning forøvrig), tar vi en lytt på album nummer to:

MPLSoUND

Apropos selvhøytidelighet, første låta heter ”(There'll never B) Another like Me”, og her får vi servert et one-man-band uten sidestykke, fordi her styrer Prince alle keyboardspakene (og alt annet denne poplåta har å tilby) med høyeste autoritet. I et meget stressende BPM tempo fortsetter han rett i neste låt, ”Chocolate Box” som har litt gitar kastet inn i mixen, for smakens skyld. Dette går hurtig for seg, men det er akseptabelt, og til og med en respektert gjesterapper som Q-Tip vippes ikke av pinnen, som så å si alle andre rappere Prince har jobbet med tidligere har gjort.

Oppvarmingen er ferdig etter 12 minutter og 15 sekunder med akseptabel travelhet, men nå starter showet folkens: ”Dance 4 Me” (som opprinnelig hadde arbeidstittelen ”A Funky Congregation”) leverer varene så det holder. Det første som popper inn i hodet mitt er et ”WOW!”, og dette er uten tvil en topp 10 dette tiåret fra denne karen. Her oser det av klassiske ”When Doves Cry”-vibrasjoner, bare at det er enda mørkere og, om mulig, råere. Linn Drum-maskinen er selvsagt intakt, så dette minner også litt om underground hiten ”Masochistic Beauty”, sunget av Marvin Gaye på en outtake-utgivelse i 1985.

I 2002 ga Prince ut pianoalbumet ”One Nite Alone”, med demolignende låter, hvor blant annet ”U'r Gonna C Me” var med. I år får vi derimot høre hvordan låta høres ut i fullproduksjon, og dette er overraskende catchy på alle måter. Det samme kan sies om ”Here” som fortsetter den søte stemningen. Det er tydelig at mannen nok en gang er forelsket, og det resulterer i masse fancy love songs basert på hans oppskrift fra hans storhetstid på 80-tallet, men som av og til kan høres ut som en ”Emancipation” (1996) outtake. (Ikke noe stort kompliment). ”Valentina” derimot blir også et frisk pust, som handler om en oppdiktet Salma Hayek-karakter fra Mexico. Melodien har en litt mer bakpå beat som får meg til å se for meg en Carlos Santana som ramlet oppi synthgryta da han var liten.

”Better With Time” er en standardballade som denne mannen sikkert kan skrive tre av i søvne. Temaet er… Guess… Kjærlighet med nok ei dame. Det er akkurat som han trenger å synge så mye om damer fordi at han har et behov for å skjule noe. I don´t know, just thinking out loud… ”Ol’ Skool Company” derimot blir en megamacho P-Funk party uten ende, som er vanskelig å mislike. Med tekst som: ”If the White House is black, we gotta get the radio back”, sørger han for at vi som lytter vet at han synger om de samme ”politiske” (og personlige) temaene han gjorde på ”NewPowerSoul” i 1998. Med et soleklart unntak av ”Dear, Mr Man” i 2004. På tide med noe nytt å bitche om kanskje?

Han tar plutselig en helomvending på albumets niende og siste låt, en småpsykedelisk Little Richard-ish rock anthem med tittelen ”No More Candy 4 U” som er helt feilplassert på denne plata. Det hjelper ikke at han har en superpatetisk tekst som mer eller mindre handler om at rockestjerner o.l. ikke skal unne seg all den luksusen de får. Jeg skulle gjerne likt å se Prince støvsuge sin egen stue. (Not in a million years.)

Helhetsinntrykket av denne quazidigitale plata er grei nok den. Om den hadde blitt solgt alene hadde den nok blitt en raritet etter tre-fire år, men sammen med rockeskiva ”Lotusflow3r” blir det mer logikk inn i bildet. Problemet med Prince er at han hele tiden vil vise sin bredde, slik at han tilfredstiller absolutt alle hele tiden. Det er vel noe vi bare må akseptere. Han kjører sitt eget løp uansett.

Anbefalte kjøp på iTunes (hvis den noen gang dukker opp der) er: ”Dance 4 Me”, ”U´r Gonna C Me”, ”Ol’ Skool Company” og ”No More Candy 4 U”, selv om sistnevnte er litt teit, men kanskje den vokser på deg.


Petter Aagaard

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.