Puls 25.09.07


Bilde fra Apple.com
Tips noen om denne saken


Les også

Puls tester mp3 spiller for sommersesongen (01.08.07)KalenderEn uke med "tjukken" - Puls tester iPod nano

Høsten har mange tradisjoner; loppemarkeder, dugnader, eplehøsting, men kanskje viktigst av alt; nye iPoder. Apples høstlineup blir forventningsfullt fulgt av horder av die-hard fans og opplagskåt ukepresse. Puls har fått tilsendt den nye iPod nano, blandt venner kallt ”tjukken”.

Dette er tredje generasjon nano, og Apple har bestemt seg for å gjøre endel store endringer. (”Store” er her en relativ størrelse. Vi snakker fremdeles om en mp3-spiller med hvite hodetelefoner som fylles med hjelp av iTunes).

iPod nano er en flash basert spiller. Minnet er på 4 eller 8GB, noe som er nok til noen tusen sanger. Dette er selvfølgelig mye plass, men det betyr også at du må velge. Man skal ikke undervurdere tiden det tar å håndplukke de 2000 beste sangene fra samlingen, men har du først gjort jobben er det en fornøyelse å sette nanoen på shuffle og nyte en uavbrutt rekke med best-of. iTunes lager en egen spilleliste for spilleren og synker mot denne hver gang du kobler til. Oppdateringer blir dermed lekende enkelt.

Den viktigste nyheten med den nye spilleren er støtte for video. Skjermformatet er 320x240 billedpunkter på en skjerm på 2 tommer. Vi snakker altså om film i mikroformat. Selv om dette kan være stort nok til at du forstår hva som skjer, skal du være ganske sugen på visuelle stimuli før du gidder å bruke noe særlig tid på en slik skjerm. Også video må lastes inn via iTunes, og nanoen støtter bare Mpeg4 video med H.264 kodeken. Det betyr at ønsker du å spille noe annet enn det relativt begrensede utvalget som tilbys i den norske iTunes butikken må du konvertere det. Dette kan du ikke gjøre med iTunes. Puls prøvde å konvertere en to timers spillefilm. På en litt klein gammel mac tok det hele natten. Planlegger du å stagge baksetesure unger med litt Tom og Jerry på iPoden bør du altså planlegge det noen dager i forveien.

Det skal være mulig å sende video til en TV-skjerm fra hodetelefonutgangen, men denne ledningen må kjøpes separat og koster deg over 400 kroner. Puls har ikke testet denne muligheten.

For å få plass til den store (fremdeles relativt) skjermen, har nanoen fått ny fasong. Fra å ha form som et nøkkelkort a-la danskebåten, ser den nå mer ut som en pudderdåse. Forsiden er fremdeles i børstet aluminium, men baksiden er nå helt blank. Hadde det ikke vært for Apple logoen plassert på midten, hadde sminke-analogien vært fullkommen. Navigasjonen foregår fremdeles med det velkjente navigasjonshjulet.


Bla gjennom samlingen i lynets hastighet, mye morsomere enn video.

Nye nano har fått oppgradert menysystemet. Geniale ”Cover Flow” som gav digitale samlere følelsen av å eie en platesamling tilbake, har endelig kommet til iPod. Selv om det ikke går fortere, eller på noen måte er lettere å finne musikken din på denne måten, er det uendelig mye mer tilfredsstillende. Bortsett fra Cover Flow og noen layoutmessige forbedringer, er menysystemet som før. Dette føles sikker trygt for gamle fans. På hovedmenyen brukes den nyvunnede skjermplassen og videomulighetene til å vise lysbilder av tilfeldige albumcovere. Om det skyldes idetørke eller tidspress, skal jeg ikke uttale meg om, men det hele bærer litt preg av tapte muligheter.

Navigasjon og funksjon fungerer slik du forventer at det skal. Kanskje har likevel tiden blitt moden for å bytte ut det berømte navigasjonshjulet. Ettersom spilleren får nye funksjoner og muligheter blir navigasjonen etterhvert mindre intuitiv. På en spiller som er redesignet for å få plass til en større skjerm, tar også navigasjonshjulet lovlig mye plass. Samtidig irriterer jeg meg over at jeg ikke kan endre lydstyrke samtidig som du bruker navigasjonshjulet til f.eks Cover Flow. Jeg vet det smerter Apple designerene, men kanskje burde volumkontrollen fått sin egen knapp?

iPoden fungerer som alltid rett ut av boksen. Lydkvalitet på spiller og hodetelefoner er slik du forventer av en iPod. Det betyr bra. Manualen er denne gangen på 28 sider rikt illustert i kreditkortstørrense, og som vanlig helt overflødig.

Batterilevetid er oppgitt til 24 timer for musikk og 5 timer for video.


Mathias Moe

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.