Puls 01.12.04


( )


A-ha
Singles 1984-2004
Warner Music

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på A-ha - Singles 1984-2004 (Kelkoo)

Søk etter A-ha: Singles 1984-2004 på Amazon.com


Les også

A-ha: Vital hitparade (09.11.09)

Morten, Pål og Magne - et popeventyr (03.11.09)

A-ha: Snipp, snapp, snute.... (15.10.09)

A-ha: Foot Of The Mountain (10.07.09)

a-ha på Rockefeller?! (nesten) (26.03.08)

Setherial: Death Triumphant (27.06.06)

a-ha: Analogue (25.11.05)

Magne Furuholmen: Past Perfect Future Tense (09.10.04)

a-ha: How Can I Sleep With Your Voice In My Head (26.03.03)

A-ha inviterte til pop-fråtseri (25.03.01)

Ekstrakonsert med a-ha (08.12.00)

a-ha til Vallhall (30.11.00)

a-ha er tilbake! (27.11.00)

Quart setter premisser for a-ha (29.08.00)

a-ha: Minor Earth Major Sky (14.04.00)

MTVs video nr. 1 million (25.02.00)

a-ha-singel: 21. februar (19.01.00)

Savoy har passert 40.000 (10.12.99)

Waaktaar vil ut i verden - med Savoy... (07.09.99)

Savoy: Mountains Of Time (17.08.99)

Fra "Memorial Beach" til Savoy (20.07.99)

Kampen mot a-ha-produsentene (09.07.99)

Fra “Fakkeltog” til “Take On Me” (06.07.99)

Flammende Kristus over beksvarte djevler - del III (04.04.99)

Flammende Kristus over beksvarte djevler - del II (10.03.99)

Flammende Kristus over beksvarte djevler, del I (23.02.99)KalenderA-ha: The Singles 1984-2004

A-ha er i vinden om dagen med biografien "The Swing Of Things" og ny samleplate, nummer to i rekken. I løpet av sin 20 år gamle karriere har A-ha sluppet 32 singler. 19 av dem har funnet veien til denne samlingen av stor norsk pophistorie.

Det var på "Lørdagssirkus" med Rita Westvik vi først fikk høre A-ha med Asker-gutten Morten Harket og Manglerud-kompisene Pål Waaktaar og Magne Furuholmen fremføre den aller første versjonen av "Take On Me". For mange var løpet kjørt allerede da, og på tredje lansering av samme låt lå verden for deres føtter. "Take On Me" var nummer 1 i USA og nummer 2 i England. Norsk pop hadde aldri før vært i nærheten.

Den den gang revolusjonerende animerte videoen til "Take On Me" av Steve Barron var en god hjelp for å få låten og bandet frem, og den dag i dag regjerer videoen langt oppe på listene over tidenes musikkvideoer sammen med Michael Jacksons "Thriller" og andre.

Fallhøyden for å bli karakterisert som et one-hit-wonder band var stor, men trioen fulgte mesterlig opp med strålende låter som "The Sun Always Shines On T.V.", "Train Of Thought" med like tøff video, og for ikke å glemme "Hunting High And Low" som bare for ett år siden la grunnlag for en 20-minutters allsang i et fullpakket Wembley Arena i London.

I 1985 var A-ha som et boyband å regne, iallefall jentenes favoritter. Teddybjørner, sjokolade og andre fjortisrelaterte artikler haglet mot dem overalt hvor de bevegde seg. De ville ikke være i den kategorien, og Scoundrel Days ble medisinen som skulle få tenåringsidolstempelet til å svinne. I dag er denne platen regnet som deres sterkeste, med strålende singler som "I´ve Been Losing You", "Cry Wolf" og "Manhattan Skyline". Albumet videre var spekket av intelligente poplåter som "The Swing Of Things", "Scoundrel Days" og "October". Her var det gjennomgående mer gitar, ekte trommer og hvassere produksjon.

Således ble Stay On These Roads et tilbakefall. A-ha hadde liksom ikke hjertet i denne utgivelsen, og selv om plata fikk ett kraftig dytt i ryggen av Bond-låten "The Living Daylights" ble andre låter som "The Blood That Moves The Body", den mislykkede sommerflørten "Touchy" og "You Are The One" mange kvalitetshakk ned for trioen. På denne samleren har de klart seg uten "Blood" og "You Are The One", og det er intet stort savn.

Slutten av 80-tallet markerte et A-ha med dype indre stridigheter, mangel på retning og et falmende image. East Of The Sun, West Of The Moon ble i 1990 en kritikerfavoritt når den kom, men i dag er den et middels bidrag fra et band i identitetskrise. Flankert av The Everly Brothers-låta "Crying In The Rain" ble plata promotert, men det var andre godbiter på den som ikke er blitt presentert på Singles 1984-2004 som "I Call Your Name" og "Early Morning".

Et par år senere kom nok et album fra et band i dyp krise; Memorial Beach. Førstesingle "Dark Is The Night (For All)" var en fin sak, med en Morten Harket som bevisste fremdeles at han var en makeløs vokalist. Utrolig nok er albumets sterkeste spor og single "Angel In The Snow" utelatt fra denne samlingen, mens middelmådige "Move To Memphis" er inkludert som den også var det på forrige samling Headlines And Deadlines som kom ut et par år før Memorial Beach.

Etter singelen "The Shapes That Go Together" i anledning ParalympicsLillehammer ble det slutt for A-ha i 1994. En middelmådig låt ble siste krampetrekning for en sliten norsk trio som forlot rampelyset etter å ikke ha solgt ut Rockefeller en gang. Eneste grunnen til at låten i det hele tatt er med på Singles er at den ikke er å finne andre steder, så da må vi vel leve med det.

Det som har skjedd de siste årene har vært over all forventning, tatt til etterretning at både Minor Earth, Major Sky og Lifelines slett ikke er gode album fra et velfungerende band. På siste utgivelse var de vel knapt innom studio alle sammen på en gang, men de klarte likevel å fullføre en stor arenaturné i Europa som startet foran 25.000 tilskuere på Ullevaal og var innom de fleste Europeiske land. Inkludert var også det meget viktige markedet England der de overrasket stort med utsolgt Wembley Arena etter å ha også solgt ut Royal Albert Hall fem måneder i forveien.

Flere britiske band som f.eks Coldplay og Keane trykker A-ha til sitt bryst, og de er fremdeles Norges mest suksessrike band utenlands, og kommer sikkert alltid til å være akkurat det. Denne samleren viser hvorfor, og her er det 19 låter hvilket utvalg sikkert har blitt diskutert til det kjedsommelige. Og hadde de gitt ut samtlige singler igjen i form av en dobbelskive ville jeg ikke ha nølt med å kjøpe den.


( )


Odd Inge Rand

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind