Puls 08.11.04


( )


Atle Nymo Frode Nymo Quartet
Inner Urge
Taurus
Distr.: MusikkLosen

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Atle Nymo Frode Nymo Quartet - Inner Urge (Kelkoo)

Søk etter Atle Nymo Frode Nymo Quartet: Inner Urge på Amazon.com


Les også

KalenderAtle Nymo Frode Nymo Quartet Featuring Roger Kellaway: Inner Urge

Brødrene Atle og Frode Nymo fra jazzmetropolen Valnesfjord i Nordland kan gjerne stå som to representanter på det aller mest gledelige som har skjedd i norsk gjennom 90-tallet og fram til i dag. Lillebor Atle, på tenorsaksofon, og Frode på altsaksofon, har fra et sted som ikke finnes på mange kart vokst opp til å bli noen av kongerikets aller beste improvisatorer. Ikke nok med det: De har også høsta solid anerkjennelse ute i den store verden. Hvis du ikke stoler på meg er det bare å spørre folk som Chick Corea, Pat Metheny og Michael Brecker.

En annen som definitvt kan spørres er den meget ettertrakta amerikanske pianisten Roger Kellaway. Den 65 år gamle veteranen er nemlig mer enn hjertelig tilstede som gjest på denne innspillinga, som blei gjort live under Oslo Jazzfestival i august 2002. Det å påstå at det finnes generasjonsmotsetninger her, er faktisk intet mindre enn blank løgn.

Ryktene gikk foran brødrene Nymo i mange år. Talentet skulle i begges tilfelle visstnok være enormt og etter at de inntok Trondheim og jazzlinja mellom 1994 og 2001 blei det åpenbart for stadig flere. Med to års forsprang er det storebror Frode som har fått de største overskriftene så langt, spesielt i forbindelse med samarbeidet med utenlandske storheter og ikke minst i den unike trioen Urban Connection som etterhvert har lagt store deler av verden for sine føtter.

Fysisk skremmer verken Frode eller Atle noen som helst. Nå er det heller ikke innen jazzmusikk størrelsen det kommer an på og når brødrene brothers får saksofonflisa mellom leppene, er det bare å sperre ørene opp. Begge er nemlig i besittelse av et trøkk og en intensitet og en retning i det de holder på med som savner sidestykke i norsk jazz. Beskjedenheten til brødrene blir definitivt lagt igjen i garderoben, eller hvor det nå enn er, når horna blir pakka opp.

Dette er brødrenes første CD sammen og under egne navn. Kvartetten de har sammen med trommeslager Håkon Mjåset Johansen og bassist Ole Morten Vågan - nok en nordlending - viser oss fire unge menn født mellom 1975 og 1979 utstyrt med teknisk briljans og ikke minst en modenhet som skulle antyde at de har levd dobbelt så lenge og opplevd dobbelt så mye de vitterlig har gjort.

Dette er høyoktan akustisk, hardtswingende jazzmusikk med røtter i 60-tallet der Joe Henderons tittellåt, Chick Coreas "Windows" og Sonny Rollins "Oleo" er noen av utgangspunkta for usedvanlig virile ekskursjoner. Roger Kellaways solobehandling av standardlåta "My One And Only Love" viser oss i tillegg hvilken eminent og original soloartist Kellaway er.

Frode og Atle Nymo er begge saksofonister av verdenskaliber. Her får de utfolde seg i spesielt gode venners lag og "Inner Urge" bør være et solid visittkort og en døråpner verden rundt.


( )


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.